Ewheelz

bel ons: (0031) 0114 370 030 | info@comm-co.com

Om te begrijpen wat reviseren is, is het belangrijk om te weten hoe een accu werkt. Elke batterijcel van de accu heeft een eigen wattage bestaande uit voltage en ampère. Een accu bestaat uit meerdere van deze cellen en met elkaar fungeren ze als één grote batterij. De meeste accu’s hebben een Batterij Management Systeem (BMS). Dit systeem zorgt dat de waardes van de afzonderlijke cellen binnen de toegestane bandbreedte blijven of schakelt de accu uit om ontbranding te voorkomen als ze buiten de bandbreedte komen.

Na langere tijd kunnen de batterijcellen van de accu minder goed gaan presteren doordat ze herhaaldelijk zijn opgeladen en weer ontladen. Dit is te vergelijken met je mobiele telefoon: net na de aankoop ging deze waarschijnlijk veel langer mee op 1 lading dan deze nu doet.

Ook als de accu niet gebruikt wordt, loopt deze toch langzaam leeg. Zodra je een lege accu bewaart zonder deze op te laden blijft de accu dus langzaam verder leeglopen en kunnen cellen beschadigen.

Stel je hebt een E-scooter gekocht, maar na 2 jaar gaat je accu kapot. Dan kan je gelijk een nieuwe E-scooter kopen, maar dit is veel duurder dan alleen de accu zelf vervangen. Nu is het niet mogelijk om de accu te vervangen omdat deze niet meer verkocht/gemaakt worden. Dan is er de optie om je accu te laten reviseren.

Waarom zou ik mijn accu / batterij laten reviseren?
Bij het reviseren van een accu/batterij ben je vaak goedkoper uit, dan met het vervangen van een accu. Dit omdat alle cellen van de accu worden vervangen, maar de onderdelen welke nog goed zijn zoals de behuizing etc. kunnen gewoon worden hergebruikt. Het kan zelfs zo zijn dat alle onderdelen vervangen worden intern, en enkel de buitenkant hergebruikt is.

Een juist uitgevoerde revisie zal ervoor zorgen dat alle cellen binnen de juiste bandbreedte blijven, dit zal getest moeten worden voordat de accu opnieuw gebruikt kan worden.

4 Tips voor het reviseren van een accu.
1. Professionele uitvoering.
Ookal ben je technisch aangelegd en denk je het misschien zelf te kunnen, raden wij je alsnog af om dit niet te doen.

2. Vervang alle batterijcellen.
Zorg ervoor dat de partij waar je jouw accu laat reviseren alle batterijcellen vernieuwt. Indien ze deze niet allemaal vernieuwen, maar enkele wel, gaan de nieuwe alsnog kapot.

3. BMS vervangen.
Het BMS (Oftewel Batterij Management Systeem) zal samen met de batterijcellen moeten worden vervangen. Hierdoor krijgt de accu weer de optimale werking, en vergelijkbare prestaties als deze leverde bij aankoop.

4. Kwaliteit over prijs.
Maak gebruik van kwalitatief goede cellen. Het is mogelijk dat je de optie krijgt om te kiezen tussen verschillende leveranciers. Hier is het verstandig om te kiezen voor een merk als Panasonic of Samsung. Dit omdat de cellen van Panasonic of Samsung kwalitatief veel beter zijn en dus vaker kunnen laden & ontladen in tegenstelling tot goedkopere ‘namaak’ varianten.

Translate »