Lithium-ionbatterijen en -accu’s worden steeds vaker gebruikt als energiebron voor verschillende elektrische apparaten binnen huishoudens, op de weg en binnen de industrie. Denk hierbij aan elektrische fietsen, smartphones, scooters en tablets. Met andere woorden, deze batterijen en accu’s zijn bijna niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Toch nemen de de batterijen en accu’s een aantal risico’s met zich mee mochten deze verkeerd gebruikt worden, waaronder bijvoorbeeld brandgevaar. In dit type batterij / accu zit namelijk véél meer energie dan in een standaard penlite batterij.
Toch zijn er enkele tips & tricks om de meeste problemen te voorkomen.
1. Lees altijd de gebruiksaanwijzing.
Het klinkt misschien logisch, maar word alsnog vaak vergeten. Het lezen van de gebruiksaanwijzing kan veel handige informatie over de accu bevatten. Denk hierbij aan duidelijke beschrijvingen over hoe en waar de accu het beste kan (en mag) worden opgeladen.
2. Maak enkel gebruik van de meegeleverde lader, of een geadviseerde lader van de fabrikant.
Een accu en de daarbij geleverde oplader zijn fabriekswege op elkaar afgestemd. Dit betekend dat exact de juiste hoeveelheid lading overkomt van de adapter naar de accu. Imitatie-laders kunnen hierin een lichte afwijking hebben. Dit kan ervoor zorgen dat de levensduur van de accu snel achteruit gaat.
3.Hoge en lage temperaturen vermijden.
Net zoals vrijwel alle andere accu’s en batterijen zijn ook Lithiumaccu’s gevoelig voor extreem hoge en lage temperaturen. Bij hoge temperaturen is het mogelijk dat de accu’s te warm worden en doorbranden, of mogelijk zelfs ontploffen. Dit is te vergelijken met het in de zon leggen van bijvoorbeeld je smartphone.
Ook lage temperaturen kunnen schadelijk zijn voor je accu. Het advies is daarom ook om je accu in de winter binnen op te laden. Daarnaast is het belangerijk dat je de accu niet leeg laat lopen in een koude omgeving. Dit kan ervoor zorgen dat de accu minder gaat presteren.
4. Eens in de drie maanden opladen.
Ook lithiumbatterijen lopen langzaam leeg en kunnen bij lage spanning beschadigen. Het is daarom verstandig om de batterij of accu eens in de maand / eens in de 3 maanden op te laden.
5. Accu beschadigd? Leg deze buiten en lever deze zo snel mogelijk in bij een inleverpunt.
Vervormde, beschadigde of gevallen accu’s hebben een groter risico om door te branden of te ontploffen. Het is dus verstandig om uw accu na een ongeluk oid. te vervangen om verdere problemen te voorkomen.
6. Deskundig onderhouden.
Het is verstandig om uw accu altijd door een deskundige te laten onderhouden. Denk hierbij aan gecertificeerde bedrijven welke hiervoor een keuring hebben gehad.
7. Locatie tijdens het opladen.
Tijdens het laadproces van de accu, kan deze warm worden. Daarom is het verstandig om de accu en oplader op een plek te leggen welke niet brandbaar is. Zo is het risico op brand aanzienlijk kleiner.
8. Overdag opladen.
Mocht er iets misgaan tijdens het laadproces, is dit overdag veel makkelijker waar te nemen. Denk hierbij aan de geur- en rook-ontwikkeling. Het is dan ook makkelijker om snel actie te ondernemen.
9. Volgeladen accu’s.
Zodra de accu volledig is opgeladen is het verstandig om deze te onkoppelen van de lader. Op deze manier beschadig je de accu het minst.
10. Rookmelders.
Het is sterk aan te raden om een rookmelder op te hangen in de omgeving van de laadplekken van de accu. Mocht er dan rook ontstaan, of iets misgaan tijdens het laadproces van de accu, ben je hiervan snel op de hoogte.
Vervormingen in de accu, rookontwikkeling of staat de accu in brand?
Verlaat de ruimte en bel 112.