hoelang gaat de batterij van een elektrische auto mee?

hoelang gaat de batterij van een elektrische auto mee?

Batterijen van elektrische auto’s krijgen vaak kritiek omdat het rijbereik of de levensduur niet lang genoeg zijn. Maar hoe zit dat in de realiteit? Is dit maar een veronderstelling of is er echt meer aan de hand? Een onderzoek bij 15.000 wagens geeft enkele antwoorden.

Degradatie? Ja, maar…

Het lijkt onvermijdelijk dat batterijen na verloop van tijd degraderen, dat valt niet te ontkennen. De batterijen in onze smartphones bewijzen dat ook. Toch bestaan er ook veel vooroordelen en misvattingen over batterijen die de transitie naar elektrische auto’s om de verkeerde redenen afremmen.

De levensduur van de batterij van een elektrische auto kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het merk en model van de auto, het type batterij, het gebruikspatroon van de eigenaar en de klimatologische omstandigheden. Over het algemeen kunnen batterijen van elektrische auto’s vele jaren meegaan voordat ze merkbaar vermogensverlies vertonen.

Fabrikanten geven vaak garanties op de batterijen van elektrische auto’s, die meestal tussen de 8 en 10 jaar liggen. Deze garanties kunnen ook een bepaald minimumpercentage van de oorspronkelijke capaciteit omvatten. Bijvoorbeeld, een garantie kan stellen dat de batterij gedurende 8 jaar minstens 70% van zijn oorspronkelijke capaciteit behoudt. Het is echter belangrijk op te merken dat het behoud van de batterijcapaciteit in de praktijk vaak hoger kan zijn dan het minimale garantieniveau.

Daarnaast hebben veel fabrikanten de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt in batterijtechnologie, wat resulteert in verbeterde levensduur en prestaties van de batterijen. Nieuwere modellen van elektrische auto’s kunnen betere batterijen hebben dan oudere modellen.

Het is ook mogelijk om de levensduur van de batterij te verlengen door zorgvuldig gebruik en onderhoud. Het vermijden van extreme temperaturen, zowel te hoge als te lage, en het vermijden van langdurige blootstelling aan hoge temperaturen kan bijdragen aan het behoud van de batterijprestaties. Regelmatig opladen en het vermijden van diepe ontladingen kan ook gunstig zijn.

Over het algemeen kunnen batterijen van elektrische auto’s vele jaren meegaan voordat ze moeten worden vervangen. De technologie blijft evolueren en verbeteren, waardoor de levensduur en prestaties van batterijen steeds beter worden.