Bespaartips

IR-verwarming in de badkamer

In dit artikel wordt infrarood verwarming in de badkamer gepresenteerd als een energiebesparende optie voor de winter. Hier zijn de belangrijkste punten om te overwegen:

  1. Energiezuinig: Infrarood verwarming is efficiënter dan het verhogen van de CV-temperatuur om alleen de badkamer te verwarmen. Het vereist minder energie in vergelijking met elektrische radiatoren of vloerverwarming. Gemiddeld wordt de helft minder vermogen gebruikt.

  2. Flexibel schakelen: Dankzij de flexibele schakeling, zoals een thermostaat, kan de badkamer alleen worden verwarmd wanneer dat nodig is. Dit draagt bij aan extra energiebesparing.

  3. Optimale positie: De ideale positie van het infrarood paneel hangt af van de badkamerindeling. Het is niet essentieel dat het paneel in het midden van de badkamer hangt. Een goed ontworpen infrarood verwarming verwarmt de massa in de ruimte en creëert indirect warme lucht, waardoor het comfort gelijkmatig wordt verdeeld.

  4. Verschillende opties: Het Redwell assortiment biedt diverse infrarood verwarmingsopties voor de badkamer, zoals infrarood spiegels, infrarood handdoekdrogers, plafondpanelen en meer. Sommige panelen hebben dubbele functies en zijn ruimtebesparend. Bepaalde panelen kunnen worden gecombineerd met LED-verlichting, zoals spiegels met indirecte verlichting en plafondpanelen met directe verlichting.

  5. IP-classificatie: Alle panelen voldoen aan de juiste IP-classificatie die vereist is voor gebruik in badkamers, wat betekent dat ze veilig zijn voor gebruik in vochtige omgevingen.

Door infrarood verwarming in de badkamer te overwegen, kunnen klanten energie besparen en zich voorbereiden op de winter. Het is raadzaam om contact op te nemen met adviseurs om de beste positie en optie voor elke specifieke badkamer te bepalen.

IR-verwarming versus de hybride warmtepomp

In dit artikel worden de voordelen van infrarood verwarming ten opzichte van een hybride warmtepomp belicht. Hier zijn de belangrijkste punten:

  1. Combinatie met CV-installatie: Net als een hybride warmtepomp kan infrarood verwarming goed worden gecombineerd met een CV-installatie. Vaak wordt de CV-installatie op een basistemperatuur ingesteld, terwijl infrarood panelen worden gebruikt om het comfort lokaal te regelen. Dit maakt het mogelijk om specifieke ruimtes te verwarmen wanneer dat nodig is, wat energiebesparend kan zijn.

  2. Flexibiliteit: Infrarood panelen kunnen worden ingeschakeld op momenten dat je thuis bent, terwijl een (hybride) warmtepomp meestal altijd op dezelfde temperatuur blijft staan. Hierdoor kun je beter inspelen op de warmtebehoefte van verschillende ruimtes.

  3. Eenvoudige installatie: De plaatsing van infrarood verwarming is eenvoudiger dan die van een hybride warmtepomp, omdat er geen rekening hoeft te worden gehouden met bestaande vloerverwarming of radiatoren. Infrarood panelen hebben alleen een stroompunt nodig en nemen geen extra ruimte in beslag, in tegenstelling tot een buiten- en binnenunit van een warmtepomp.

  4. Lagere kosten: De investeringskosten van infrarood verwarming zijn lager dan die van een hybride warmtepomp, vooral als het systeem voorbereid is op een volledige elektrische oplossing. Ook zijn de onderhoudskosten van infrarood verwarming meestal lager dan die van een warmtepomp, aangezien infrarood panelen geen onderhoud vereisen.

  5. Stapsgewijze verduurzaming: Infrarood verwarming biedt de mogelijkheid om geleidelijk te verduurzamen, omdat je het systeem kunt uitbreiden naar een volledig elektrische oplossing. Met slechts één infrarood paneel kun je al beginnen met besparen op het aardgasverbruik.

Het artikel benadrukt dat infrarood verwarming een aantrekkelijke optie kan zijn voor mensen die willen verduurzamen en energie willen besparen, vooral als ze hun bestaande CV-installatie willen behouden. Het biedt een kosteneffectief alternatief met eenvoudige installatie en flexibiliteit in het verwarmen van specifieke ruimtes.